kung fu amsterdam

Kung Fu

Inhoudsopgave

kung fu

Wat is Kung Fu?

kung fu, (Chinees [Wade-Giles-romanisatie]: “vaardigheid”), Pinyin gongfu, een krijgskunst, zowel een vorm van oefening met een spirituele dimensie die voortkomt uit concentratie en zelfdiscipline als een voornamelijk ongewapende manier van persoonlijk vechten, vaak gelijkgesteld met karate of taekwondo. De term kungfu kan ook een zorgvuldige voorbereiding betekenen voor het uitvoeren van een bekwame inspanning zonder tussenkomst van het intellect of emoties.

Als krijgskunst kan kungfu worden herleid tot de Zhou-dynastie (1111-255 v. Chr.) en zelfs eerder. Als oefening werd het beoefend door de Taoïsten in de 5e eeuw voor Christus. De voorgeschreven houdingen en acties zijn gebaseerd op scherpe observaties van de anatomie en fysiologie van het menselijk skelet en de spieren, en het maakt gebruik van een grote spiercoördinatie.

De verschillende bewegingen in kungfu, waarvan de meeste imitaties zijn van de vechtstijlen van dieren, worden gestart vanuit een van de vijf basisposities: de normale rechtopstaande houding en de vier houdingen die draak, kikker, paardrijden en slang worden genoemd. Er zijn honderden stijlen van kungfu, en zowel gewapende als ongewapende technieken zijn ontwikkeld. In de tweede helft van de 20e eeuw ontstond een nieuw genre van actiefilms, gericht op kungfu-technieken en -filosofieën, en dit hielp de internationale belangstelling voor de kunst te bevorderen.

Geschiedenis van Kung Fu

Chinese kungfu, ook bekend als wushu of gongfu, is een reeks traditionele vechtstijlen die vandaag de dag nog steeds erg populair is. De geschiedenis van Kung Fu is lang en zit vol wilde wendingen tijdens de ontwikkeling ervan.

Sommige van deze wendingen leidden tot onderscheidende vechtstijlen zoals Shaolin en Tai Chi, die onder de paraplu van kungfu-kunst vallen. In feite zijn er veel vormen van kungfu die nog steeds over de hele wereld worden beoefend.

De invloed ervan is voelbaar in kunstvormen variërend van Chinese opera tot dans. Ga vandaag met ons mee om de oorsprong van Chinese vechtsporten te ontdekken en te leren hoe kungfu zich ontwikkelde tot een pijler van de Chinese beschaving.

Kung Fu in Nederland

Kung-Fu wordt mogelijk overal ter wereld gedaan, het is een populaire sport in verdediging. Ook in onze hoofdstad is Kung Fu Amsterdam. Hier leer je de traditionele wijze uit het oude China.